Η αιμοκάθαρση λειτουργεί ως υποκατάστατο του ρόλου που συνήθως επιτελούν τα υγιή νεφρά και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια ή εναλλακτικά Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια πάθηση, κατά την οποία τα νεφρά αδυνατούν να φιλτράρουν επαρκώς το αίμα και να αποβάλλουν επιβλαβείς ουσίες και περιττά υγρά από γεύματα που έχουμε καταναλώσει μέσα στην ημέρα.

Η αιμοκάθαρση συνεπώς είναι ειδικά σχεδιασμένη για να επιτελεί ακριβώς αυτή τη λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το αίμα περνάει μέσα από έναν “τεχνητό νεφρό, ο οποίος το φιλτράρει, δηλαδή το καθαρίζει, αποβάλλοντας τις επιβλαβείς και περιττές ουσίες και επιστρέφοντας στη συνέχεια το καθαρισμένο αίμα πίσω στο σώμα.

Πώς πραγματοποιείται η αιμοκάθαρση;

Κατά την έναρξη της αιμοκάθαρσης δημιουργείται μία αρτηριοφλεβική επικοινωνία (φίστουλα) μεταξύ αρτηρίας και φλέβας από τον αγγειοχειρουργό, προκειμένου να γίνει εφικτή η ροή του αίματος από και προς το μηχάνημα. Σε περίπτωση που οι φλέβες του ασθενούς δεν είναι κατάλληλες για τη δημιουργία της αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας, τοποθετείται εναλλακτικά είτε πλαστικό μόσχευμα μεταξύ αρτηρίας και μεγαλύτερης φλέβας είτε καθετήρας αιμοκάθαρσης σε μεγάλη φλέβα του σώματος.

Μόλις δημιουργηθούν οι παραπάνω αγγειακές προσπελάσεις, συνδέονται σε αυτές βιοσυμβατοί συνθετικοί σωλήνες (γραμμές αιμοκάθαρσης), οι οποίοι θα μεταφέρουν το αίμα μεταξύ του σώματος και του μηχανήματος αιμοκάθαρσης. Συνήθως χρησιμοποιούνται δύο σωλήνες: ένας για τη μεταφορά του αίματος από το σώμα στο μηχάνημα (αρτηριακή γραμμή) και ένας άλλος για την επιστροφή του καθαρισμένου αίματος πίσω στο σώμα (φλεβική γραμμή).

Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, το αίμα ρέει από το σώμα στο μηχάνημα αιμοκάθαρσης μέσω ενός από αυτούς τους δύο σωλήνες. Στο εσωτερικό του μηχανήματος, το αίμα περνάει μέσα από ένα ειδικό φίλτρο, το οποίο απομακρύνει τις επιβλαβείς ουσίες και περιττά υγρά. Αφού καθαριστεί, το αίμα επιστρέφει στο σώμα μέσω του άλλου σωλήνα που συνδέεται με το σημείο πρόσβασής σας. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ένας ασθενής αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, χορηγούνται βασικά σκευάσματα, όπως βιταμίνες, ερυθροποιητικοί παράγοντες (που διεγείρουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων) και άλλες φαρμακευτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την υγεία του. Η απευθείας σύνδεση του μηχανήματος αιμοκάθαρσης με την κυκλοφορία του αίματος του ασθενούς διευκολύνει την αποτελεσματική χορήγηση αυτών των σκευασμάτων, συμβάλλοντας στη συνολική του φροντίδα και τη διαχείριση της κατάστασής του.

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης πραγματοποιείται συνήθως σε μονάδες αιμοκάθαρσης, τις περισσότερες φορές 3 φορές την εβδομάδα και διαρκεί περίπου 4 ώρες.

Πώς με ωφελεί η αιμοκάθαρση;

Η αιμοκάθαρση είναι μια σωτήρια θεραπεία που επιτρέπει στους ασθενείς να συνεχίσουν να ζουν ενώ περιμένουν μεταμόσχευση νεφρού ή ως μία μακροπρόθεσμη θεραπευτική επιλογή.

Η αιμοκάθαρση σας ωφελεί με διάφορους σημαντικούς τρόπους:

1. Απομακρύνει τις επιβλαβείς ουσίες: Η αιμοκάθαρση συμβάλλει στην απομάκρυνση από το αίμα σας των άχρηστων προϊόντων, των περιττών υγρών και των τοξινών που κανονικά θα φιλτράριζαν οι νεφροί σας. Χωρίς την αιμοκάθαρση, οι ουσίες αυτές μπορεί να συσσωρευτούν στο σώμα σας και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία σας.

2. Δημιουργεί ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών: Η αιμοκάθαρση συμβάλλει στην αντιστάθμιση της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας με την απομάκρυνση της περίσσειας υγρών και ηλεκτρολυτών από το αίμα και διατηρεί μία σωστή ισορροπία αυτών, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος.

3. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: Η αιμοκάθαρση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών που σχετίζονται με τη νεφρική ανεπάρκεια.

4. Συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων: Η αιμοκάθαρση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η κόπωση, η αδυναμία, η ναυτία και η δύσπνοια που μπορεί να εμφανιστούν λόγω της νεφρικής ανεπάρκειας.

5. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής: Με την αποτελεσματική απομάκρυνση των αποβλήτων και της περίσσειας υγρών από το σώμα σας, η αιμοκάθαρση μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα και πιο δραστήριοι.

Έχει επιπλοκές η αιμοκάθαρση;

Οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν ότι η θεραπεία της αιμοκάθαρσης είναι ανώδυνη και γενικά καλά ανεκτή. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς εμφανίζουν κάποια συμπτώματα μεταξύ των οποίων είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι μυϊκές κράμπες, ο κνησμός, τα προβλήματα ύπνου, η αναιμία, οι ασθένειες των οστών, η υπερβολική συσσώρευση υγρών, το οίδημα της μεμβράνης γύρω από την καρδιά. Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός συνηθίζει τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης και τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν. Η ομάδα μας μπορεί να σας παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση για τη διαχείριση αυτών των θεμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά μου μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης;

Μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης, πολλοί ασθενείς βιώνουν κάποιες αλλαγές στην ρουτίνα και τον τρόπο ζωής τους. Αν και μπορεί να καταστούν αναγκαίες προσαρμογές, όπως η ενσωμάτωση των συνεδριών αιμοκάθαρσης στην καθημερινό σας πρόγραμμα, οι διατροφικές αλλαγές και η σωστή περιποίηση της περιοχής του σώματός σας, που αποτελεί το σημείο πρόσβασης, η αιμοκάθαρση έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη νεφρική ανεπάρκεια και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία. Παρά τις αλλαγές αυτές, πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μια ικανοποιητική ζωή με την υποστήριξη της ιατρικής ομάδας και των αγαπημένων τους προσώπων. Εάν η συνολική σας υγεία το επιτρέπει, μπορείτε να:

  • Συνεχίσετε τις σπουδές ή τη δουλειά σας
  • Οδηγείτε
  • Γυμνάζεστε
  • Κολυμπάτε
  • Ταξιδεύετε

Η κλινική μας είναι εδώ για να σας παρέχει την καθοδήγηση και την υποστήριξη για να ανταποκριθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτές τις αλλαγές και να διατηρήσετε μια καλή ποιότητα ζωής ενώ υποβάλλεστε σε αιμοκάθαρση. Εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η αιμοκάθαρση μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για βοήθεια και υποστήριξη.

aimokatharsiInside

Όραμα και αξίες

Image

Ενσυναίσθηση

Image

Ακεραιότητα

Image

Ομαδικότητα

Image

Αριστεία στην εξυπηρέτηση του ασθενή

Image

Υπευθυνότητα

Image

Συνεχής βελτίωση

Είπαν για εμάς