Γιατί πρέπει να περιορίζεται η πρόσληψη φωσφόρου;

Η πρόσληψη φωσφόρου συνήθως περιορίζεται ή παρακολουθείται στενά για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, διότι οι νεφροί δεν είναι σε θέση να τον αποβάλλουν σωστά, οδηγώντας σε συσσώρευσή του στο αίμα.

Όσο αυξάνεται ο φώσφορος στο αίμα, τόσο μειώνεται το ασβέστιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των οστών, τα οποία εξασθενούν, και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων και πόνου.

Επιπλέον, αυτή η περίσσεια φωσφόρου έχει επιπτώσεις στα αγγεία, την καρδιά, το δέρμα και τους μυς.

Ποιες τροφές περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φωσφόρου;

  • Γαλακτομικά προϊόντα: Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι πλούσιες πηγές φωσφόρου.
  • Κρέας και πουλερικά: Το μοσχάρι, το αρνί, το κοτόπουλο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες μερίδες.
  • Ψάρια: Ορισμένα είδη ψαριών όπως η γλώσσα, το σκουμπρί, η πέστροφα, ο σολομός κα είναι επίσης πλούσιες πηγές φωσφόρου.
  • Τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά πρέπει να αποφεύγονται ή αντικατασταθούν από εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερη περιεκτικότητα φωσφόρου.

Προτείνουμε να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων, πριν τα καταναλώσετε και να αναζητάτε τη λέξη «φωσφο-», η οποία υποδηλώνει ότι υπάρχει φώσφορος σε διάφορες μορφές. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση.

Είπαν για εμάς