Γιατί πρέπει να περιορίζεται η πρόσληψη φωσφόρου;

Η πρόσληψη φωσφόρου συνήθως περιορίζεται ή παρακολουθείται στενά για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, διότι οι νεφροί δεν είναι σε θέση να τον αποβάλλουν σωστά, οδηγώντας σε συσσώρευσή του στο αίμα.

Όσο αυξάνεται ο φώσφορος στο αίμα, τόσο μειώνεται το ασβέστιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των οστών, τα οποία εξασθενούν, και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων και πόνου.

Επιπλέον, αυτή η περίσσεια φωσφόρου έχει επιπτώσεις στα αγγεία, την καρδιά, το δέρμα και τους μυς.

Ποιες τροφές περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φωσφόρου;

  • Γαλακτομικά προϊόντα: Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι πλούσιες πηγές φωσφόρου.
  • Κρέας και πουλερικά: Το μοσχάρι, το αρνί, το κοτόπουλο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες μερίδες.
  • Ψάρια: Ορισμένα είδη ψαριών όπως η γλώσσα, το σκουμπρί, η πέστροφα, ο σολομός κα είναι επίσης πλούσιες πηγές φωσφόρου.
  • Τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά πρέπει να αποφεύγονται ή αντικατασταθούν από εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερη περιεκτικότητα φωσφόρου.

Προτείνουμε να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων, πριν τα καταναλώσετε και να αναζητάτε τη λέξη «φωσφο-», η οποία υποδηλώνει ότι υπάρχει φώσφορος σε διάφορες μορφές. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση.

Όραμα και αξίες

Image

Ενσυναίσθηση

Image

Ακεραιότητα

Image

Ομαδικότητα

Image

Αριστεία στην εξυπηρέτηση του ασθενή

Image

Υπευθυνότητα

Image

Συνεχής βελτίωση

Είπαν για εμάς