Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ);
Ως Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) ή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ) χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία-ανεπάρκεια των νεφρών μεγαλύτερη των τριών μηνών από τη διάγνωσή της. Είναι μια πάθηση με προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας που προκαλείται από βλάβη των νεφρών ποικίλης αιτιολογίας. Μερικές φορές, η ΧΝΝ μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρική νόσο τελικού σταδίου, η οποία απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια;
Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει ΧΝΝ και μάλιστα σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για τη ΧΝΝ είναι οι εξής:
- Διαβήτης
- Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- Καρδιακή νόσος ή/και καρδιακή ανεπάρκεια
- Παχυσαρκία
- Ηλικία άνω των 60 ετών
- Οικογενειακό ιστορικό ΧΝΝ ή νεφρικής ανεπάρκειας
- Προσωπικό ιστορικό οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ)
- Κάπνισμα ή/και χρήση προϊόντων καπνού
Για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, η ΧΝΝ δεν προκαλείται από μία μόνο αιτία. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα πολλών φυσικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων. Η γνώση των παραγόντων κινδύνου μπορεί σας βοηθάει να γνωρίζετε το επίπεδο κινδύνου σας και αν πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο για ΧΝΝ.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ΧΝΝ ή νεφρικής ανεπάρκειας;
Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε σίγουρα αν πάσχετε από ΧΝΝ είναι να πραγματοποιήσετε τις ενδεδειγμένες εξετάσεις. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ασθενής είναι:
- Ξηρό και κνησμώδες δέρμα
- Συχνότερη ούρηση
- Αφρώδη ούρα
- Αίμα στα ούρα
- Επίμονο πρήξιμο γύρω από τα μάτια
- Πρησμένοι αστράγαλοι και πόδια
- Μειωμένη όρεξη
- Κράμπες στους μυς
Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον ιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν και ειδικότερα αν κινδυνεύετε από παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ΧΝΝ.
Πώς διαγιγνώσκεται η ΧΝΝ;
Η διάγνωση της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας πραγματοποιείται με δύο απλές εξετάσεις:
- μια εξέταση αίματος γνωστή ως εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR)
- εξέταση ούρων που μετρά τη σχέση μεταξύ της αλβουμίνης και της κρεατινίνης στα ούρα
Οι δύο αυτές εξετάσεις δίνουν μία σαφή εικόνα της υγείας των νεφρών. Αν κάποιος διαθέτει eGFR κάτω από 60 ή/και uACR πάνω από 30 για τρεις ή περισσότερους μήνες, τότε είναι πιθανό να πάσχει ΧΝΝ.
Υπάρχει θεραπεία για τη ΧΝΝ ή τη νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου;
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο ή τη Νεφρική Νόσο Τελικού Σταδίου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για τη διαχείρισή τους, που μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να απολαύσουν μια πλήρως παραγωγική ζωή. Εάν έχετε ΧΝΝ, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις, καθώς με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;
Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, το αίμα αφαιρείται από μια φλέβα στο χέρι ή το πόδι του ασθενούς και, διαμέσου ενός φίλτρου που τοποθετείται σε ένα μηχάνημα το οποίο ονομάζεται «τεχνητός νεφρός», κυκλοφορεί σε αυτό, φιλτράρεται και επιστρέφει στο σώμα μέσω της φλέβας του ασθενούς.
Τι μπορώ να κάνω κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;
Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, ο ασθενής τοποθετείται σε κάθισμα με ρυθμιζόμενη πλάτη και έτσι του δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσει τον συγκεκριμένο χρόνο εποικοδομητικά καθώς μπορεί είτε να διαβάσει, είτε να ασχοληθεί με το κινητό ή το laptop του, να δει τηλεόραση, να ακούσει μουσική, να συνομιλήσει ακόμα και να κοιμηθεί καθώς δεν υπάρχει ενόχληση κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία να περπατάει.
Μπορώ να παραλείψω μια συνεδρία αιμοκάθαρσης;
δανικά συστήνεται οι ασθενείς να τηρούν τις προγραμματισμένες θεραπείες τους, με στόχο της διατήρηση της κάθαρσης από τοξίνες και περίσσεια υγρών. Ένας ασθενής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση θα πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα και ένας ασθενής που υποβάλλεται σε περιτοναϊκή κάθαρση θα πρέπει να κάνει τις θεραπείες του καθημερινά. Εάν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε απόκλιση από τις παραπάνω οδηγίες, θα ήταν σκόπιμο ο ασθενής να το συζητήσει με τον υπεύθυνο νεφρολόγο του.
Πρέπει να κάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής μου κατά τη διάρκεια μίας αιμοκάθαρσης;
Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ευνοούν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας με αιμοκάθαρση, ενισχύουν την ενέργειά σας και βελτιώνουν τη συνολική σας υγεία.
Θα πρέπει να ακολουθείτε μία δίαιτα φιλική προς τα νεφρά σας, να παρακολουθείτε την πρόσληψη των υγρών σας, να λαμβάνετε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες τους ιατρού σας, να μην παραλείπετε τις συνεδρίες αιμοκάθαρσης, να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με τακτική σωματική άσκηση, να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να προσπαθείτε να διαχειρίζεστε το άγχος σας.
Η ομάδα ιατρών που σας παρακολουθεί είναι δίπλα σας καθ’όλη τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης και σας δίνει πολύτιμες συμβουλές σχετικά με όλες τις αλλαγές που οφείλετε να ακολουθήσετε.