Η παρακολούθηση και διαχείριση του βάρους σας είναι σημαντική καθώς συμβάλει στην παρακολούθηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα σας, αποφεύγοντας την υπερφόρτωσή του και επιπλέον επιπλοκές που ακολουθούν αυτής. 

Το επιπλέον υγρό μπορεί να είναι επικίνδυνο και να προκαλέσει επιπλέον πίεση στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των πνευμόνων σας.

Επίσης η διατήρηση ενός υγιούς βάρους συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πολλοί ασθενείς, ωστόσο, αναρωτιούνται. Ποιο είναι το φυσιολογικό μου, υγιές βάρος;

Το βάρος, στο οποίο το σώμα του ασθενούς βρίσκεται σε μία σωστά ενυδατωμένη κατάσταση, χωρίς συσσώρευση υπερβολικού υγρού, θεωρείται φυσιολογικό. Στα πλαίσια της αιμοκάθαρσης, το φυσιολογικό σας βάρος είναι αυτό στο οποίο επιστρέφει το σώμα σας μετά την απομάκρυνση της περίσσειας υγρών κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας.

Ο προσδιορισμός του φυσιολογικού σας βάρους γίνεται με τη βοήθεια της ιατρικής σας ομάδας, η οποία παρακολουθεί το βάρος με το πέρασμα του χρόνου και σημειώνει τις όποιες αλλαγές συμβαίνουν σε αυτό.

Πώς θα καταλάβω ότι βρίσκομαι στο φυσιολογικό μου βάρος;

  • Η αρτηριακή σας πίεση είναι εντός των φυσιολογικών επιπέδων μετά την αιμοκάθαρση ή πριν από την επόμενη συνεδρία σας.
  • Δεν εμφανίζετε συμπτώματα όπως ζάλη ή κράμπες μεταξύ των συνεδριών αιμοκάθαρσης.
  • Δεν εμφανίζετε πρήξιμο στα πόδια, τα πέλματα, τα χέρια ή γύρω από τα μάτια σας.
  • Η αναπνοή σας είναι άνετη και εύκολη.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το φυσιολογικό μου βάρος;

  • Δώστε έμφαση στην ποσότητα των υγρών που προσλαμβάνετε. Η ομάδα ιατρών που σας παρακολουθεί, θα σας καθοδηγήσει για την σωστή ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε.
  • Ακολουθήστε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, το οποίο θα έχει διαμορφωθεί επίσης σε συνεργασία με τους ιατρούς σας.
  • Αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα. Το αλάτι κάνει το σώμα σας να συγκρατεί επιπλέον υγρά. Θα σας κάνει επίσης να διψάτε περισσότερο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο της πρόσληψης υγρών μεταξύ των θεραπειών.
  • Παρακολουθήστε το σωματικός σας βάρος σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να παραμένετε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές του.

Με πληροφορίες από National Kidney Foundation

Όραμα και αξίες

Image

Ενσυναίσθηση

Image

Ακεραιότητα

Image

Ομαδικότητα

Image

Αριστεία στην εξυπηρέτηση του ασθενή

Image

Υπευθυνότητα

Image

Συνεχής βελτίωση

Είπαν για εμάς