Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης συνιστάται στους ασθενείς να περιορίζουν την πρόσληψη αλατιού, καθώς η κατανάλωσή του δημιουργεί πολλές αρνητικές επιπτώσεις:

Κατακράτηση υγρών: Η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκαλέσει οίδημα και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα.

Αυξάνει την αρτηριακή πίεση: Με τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, οι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών που σχετίζονται με την υπέρταση.

Αυξάνει τη δίψα: Η κατανάλωση αλμυρών τροφών μπορεί να αυξήσει τη δίψα, οδηγώντας σε υψηλότερη πρόσληψη υγρών μεταξύ των συνεδριών αιμοκάθαρσης. Ο περιορισμός του αλατιού βοηθάει στη μείωση της δίψας και στη σωστή ισορροπία αυτών.

Επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της αιμοκάθαρσης: Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αυξάνει την ποσότητα του υγρού που πρέπει να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια των συνεδριών αιμοκάθαρσης.

Συμβουλές για να ελαττώσετε το αλάτι από τη διατροφή σας:

  • Μαγειρέψτε χωρίς αλάτι τα φαγητά σας. Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά, τα οποία χαρίζουν επίσης υπέροχη γεύση.
  • Δώστε έμφαση στις ετικέτες των τροφίμων. Συγκεκριμένα, αναζητήστε την τιμή του νατρίου. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μην έχουν αλμυρή γεύση, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν πολύ αλάτι.
  • Μειώστε την κατανάλωση έτοιμων φαγητών και προσυσκευασμένων, όπως πατατάκια, γαριδάκια, έτοιμες σάλτσες καθώς και κατεψυγμένων γευμάτων. Συνιστούμε και πάλι, να διαβάσετε τις ετικέτες.
  • Αποφύγετε τα φαστ φουντ, και πάντα να ελέγχετε τις διατροφικές πληροφορίες που είναι αναρτημένες στο εστιατόριο ή στην ιστοσελίδα του.
  • Αποφύγετε τα αλλαντικά.
  • Οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν ότι με την πάροδο του χρόνου έχουν συνηθίσει την απουσία του.

Όραμα και αξίες

Image

Ενσυναίσθηση

Image

Ακεραιότητα

Image

Ομαδικότητα

Image

Αριστεία στην εξυπηρέτηση του ασθενή

Image

Υπευθυνότητα

Image

Συνεχής βελτίωση

Είπαν για εμάς